feature1
Tiia Tahvanainen

Tiia Tahvanainen

Tehtävä 1 : Mielikuvakartta

Ensimmäisenä tehtävä oli koota mielikuvakartta omista visioista ja valokuvaajista, joiden tyyliä tai kuvia ihailee. Tällainen tehtävänanto ei todellakaan ole mitenkään helppo kun omat visiot muuttuvat jatkuvasti, ja vaikka oma tyyli pysyisi samana – asiat, joita itse tavoittelee, muuttuvat. On helppo heittää tähän muutama nimi, joiden kuvia olen katsellut ihailevasti vuosikausia, ja joiden kuvien tyyli on sellainen, että ottaisin ne taideteoksina omille seinillenikin. Lähdin kuitenkin tsekkaamaan asiaa tarkemmin, ja kävin läpi tykkäämiäni kuvaajia somessa, ja sain tällaiset allaolevat kollaasit aikaiseksi. Tässä on nyt muutama enemmän kuin vaan “pari” kivaa kuvaa. 

Monissa näissä kuvissa korostuu jo se sama asia, mitä itsekin yritän omissa kuvissani tuoda esille: miljöön vaikutus kuvaan. Tituleeraan itseäni miljöökuvaajaksi, ja miljööllä onkin suuri merkitys minulle. Otan mielummin kuvia, joissa näkyy käytössä oleva lokaatio kuin kuvia, joissa kaikki on blurrautunut pehmeäksi. Toki molempia kuvia löytyy portfolioistani ja tulee varmasti jatkossakin löytymään, mutta ehdoton suosikki on silti miljöön hyödyntäminen kuvissa.

Käsittelyissä pyrin luonnollisuuteen ja tykkään kaikista väreistä kuvissa. En halua liikaa neutralisoida mitään. Koira- ja hevoskuvauksessa tyylini on selkeä, joten toivon mukaan tämän vuoden jälkeen olen minimoinut ja tehostanut kuvankäsittelyprosessini ja pysynyt uskollisena tyylilleni.

Ihmis- ja eläinkuvissa tykkään hempeistäkin sävyistä, mutta en halua pitää portfoliotani tai tyyliänä pelkästään ilta-auringossa kuvaavan keltaisena ja vaaleanpunaisena. Näissä ylläolevissa kuvissa on kuitenkin rutkasti tunnelmaa, loistavaa miljöön käyttöä, kivoja sävyjä ja myös niitä upeita auringonlaskuja, joita on hyvä lähteä metsästämään.

Tummat, jopa synkät ja upean rosoiset kuvat ovat kovasti mieleen – joskaan en niitä oikein itse ole tehnyt. Editorial-tyyppiset ihmiskuvat eivät ole tähän mennessä kuuluneet tyyliini, mutta toivon saavani koulun myötä ideoita ja oppia myös henkilökuvaamisen saralla, jotta sitä voisi myöhemmin hyödyntää tällaisiin jopa hieman fantasia-tyylisiin henkilökuviin. Studio-opeista tulee hyötyä erityisesti eläinten kuvaamiseen ja kuvien käsittelyyn “studio-olosuhteissa”. Ylläolevan gallerian ruokakuvat miellyttävät silmää tasapainollaan ja kontrastieroillaan – tumma tausta ja värikkäät ruoat/juomat. Synkkiin luontokuviin osansa tekee toki maisema, ja sumuista alppimaisemaa saa hieman täältä Suomen maalta hakea, mutta toivon saavani inspiraatiota ihan lähimetsiköissä samoiliin ja kameran mukana riiputtamiseen. 

Mustavalkoisten kuvien tekeminen on taiteenlaji, jota en itse ainakaan vielä hallitse järin hyvin. Tunnelma esimerkiksi m- hääkuvissa tuntuu korostuvan entisestään kun kuvassa ei ole muita värisävyjä harmaan, mustan ja valkoisen lisäksi.