FAQ - Usein kysytyt kysymykset

Yleistä infoa

Missäpäin kuvaat?

Asun itse Tuusulan Nuppulinnassa, joten kuvaan tyypillisesti Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella. Käyn säännöllisesti Jyväskylässä, joten Keski-Suomi kuuluu myös säännölliseen kuvausalueeseen. Matkustan mielelläni myös muualle Suomeen tai ulkomaille. Kilometrikorvaukset ovat 0,46 €/km Suomen rajojen sisällä. 

Mitä kaikkea kuvaat?

Kuvaan kaikenlaista: koiria, hevosia, muita eläimiä, hevos- ja koirakilpailuita, ihmisiä, häitä, rippikuvia, ylioppilaskuvia, tähtitaivasta ja luontoa, tapahtumia sekä erilaisia kuvia yrityksille (henkilöstökuvat, tilakuvat ym). Vahvuuteni on miljöökuvaus ja kuvaan mieluiten luonnonvalossa, mutta mukana kulkevan studioni myötä pystyn järjestämään myös studio-olosuhteet yrityksen tiloihin, asiakkaan kotiin tai vaikka treenihallille.  

Mitä teemme huonolla säällä?

Kuvauksesta riippuen, joko kuvaamme tai siirrämme kuvausta. Hääkuvauksia on hankalampi siirtää, joten silloin etsimme paikan, jossa pystymme olemaan säältä suojassa. Muiden kuvausten kohdalla katsotaan tapauskohtaisesti. Pieni vesi/lumisade ei haittaa, mutta kaatosateella kuvaaminen ei ole kivaa kuvaajan eikä asiakkaan mielestä – joskin hätätilanteessa onnistuu kyllä. Mitään pakkasrajaa kuvauksille ei ole. 

Miten kuvailisit tyyliäsi?

Tyylini on realistinen, harmoninen ja aito. Kuvani ovat ajattomia ja luonnollisia. Tykkään käyttää kuvissani luontoa taustalla, ja haluan että taustalla on myös merkitystä kuvan lopputulokseen. Lähtökohtaisesti en käytä kuvissani ylimääräisiä, kuvankäsittelyohjelmassa lisättyjä efektejä. 

Saanko tilata kuvatuotteita mistä vain?

Kyllä, mikäli olet ostanut kuvista täysikokoiset versiot. Pääsääntöisesti kuvatuotteet myydään kauttani, sillä vain silloin pystyn takaamaan tuotteiden laadun ja kestävyyden. En ota vastuuta muualta tilatuista tuotteista. 

Tehdäänkö kuvauksista kirjallinen sopimus?

Kyllä, käytän kaikissa kuvauksissa kirjallista kuvaussopimusta, joka tulee olla hyväksyttynä ja allekirjoitettuna ennen kuvauksia. 

Do you speak English?

Puhun englantia päivittäin mieheni kanssa, joten englanniksi työskentely ei ole ongelma. Lisäksi puhun hieman espanjaa, ja osaan sanoja ja lauseita monista muista kielistä (esim. ranska, norja, japani), mutta niillä taidoilla ei hoideta kuvauksia kunnialla loppuun saakka. Valitettavasti ruotsinkieleni on onneton, ymmärrän paremmin kuin puhun. I speak English fluently and I am able to do any kind of photo shoot also in English. 

Millä kalustolla kuvaat? Miten käsittelet kuvat?

Tällä hetkellä käytössä on Sony A7R IV sekä erilaisia linssejä eri tilanteisiin. Kakkoskamerana on Canon 5D mark IV. Käsittelen kuvani pääsääntöisesti Adoben ohjelmistolla (Lightroom, Photoshop) ja käsittelytyylini on realistinen, harmoninen ja minimalistinen. 

Miten nopeasti saan kuvat?

Tämäkin on tapauskohtaista – koira-, hevos-, pariskunta-, odotus- ja henkilökuvauksissa järjestetään kuvien tilaussessio, jossa kuvat käydään yhdessä asiakkaan kanssa läpi, ja niistä asiakas valitsee haluamansa kuvat, jotka sitten toimitetaan halutussa muodossa. Digitaalisten kuvien toimitusaika on lyhyempi kuin vaikkapa kuvatuotteiden. Kuvien tilaussessio pyritään järjestämään usein 2 vkon sisällä kuvauksesta. Valmiita digikuvia voi odottaa 1-2 viikon sisällä tilaussessiosta- kuvatuotteita 2-5 viikon sisällä. 

Pystynkö maksamaan osamaksulla?

Kyllä, osamaksut katsotaan tapauskohtaisesti. Varaus- ja kuvausmaksut täytyy kuitenkin aina maksaa kokonaisuudessaan. 

Haluan kuvia studiossa, onnistuuko se?

Kyllä onnistuu. Minulla on pieni kotistudio Tuusulassa, jossa voi kuvata esim. puolivartalo/kasvokuvia, pieniä koiria tai tuotteita. Studio on helppo pakata myös matkaan mukaan, mutta mikäli taustan leveys (1,35m) ei riitä suunniteltuun kuvaukseen, vuokraamme studion käyttöömme kuvauksen ajaksi. Luonnollisesti vuokrauskulu lisätään kuvaushintaan. 

Koirakuvaukset

Koirani ei pysy paikallaan, onko se ongelma?

Ei ole. Olen tottunut kuvaamaan kaikenlaisia koiria, joten olen tottunut toimimaan myös erittäin vilkkaiden koirien kanssa. Lupaan, että saamme koirastasi edustavia ja kivoja kuvia, vaikka se ei halua istua/seisoa paikoillaan pitkiä hetkiä. Edetään kuvauksessa aina koiran ehdoilla ja niin, että koiralla olisi kivaa. 

Paljonko kuvaus maksaa?

Kuvauksissa käytetään etukäteen maksettavaa kuvausmaksua (250€), joka sisältää suunnittelupalaverit ja itse kuvauksen online-gallerioineen ja kuvien tilaussessioineen. Itse kuvat ja kuvatuotteet laskutetaan erikseen, erillisen hinnaston mukaan. Nopean varaajan etuna saat 100 € kuvatuote-kredittiä, mikäli varaat kuvien tilaussession max. 2 viikon päähän kuvauksesta. 

Saanko antaa kuvia koiran kasvattajalle?

Somekokoisia digikuvia saat aina antaa myös koiran kasvattajalle, ja kasvattaja voi niitä käyttää pienimuotoisesti somessa ja nettisivuillaan. Voit myös antaa ostamiasi kuvatuotteita aivan kenelle haluat. Kaikenlaiseen markkinointikäyttöön täytyy kuitenkin olla aina erillinen lupa, ja yleensä kyse on maksullisesta käytöstä, josta neuvotellaan erikseen. 

Miten minun täytyy valmistautua kuvauksiin?

Ennen kaikkia kuvauksia, käymme kaikki tärkeät asiat läpi videopalaverissa, jossa myös ohjeistan kuvauksiin valmistautumisesta. Puhumme muunmuassa siitä, mitä tarvitsee ottaa mukaan kuvauksiin. 

Voinko yhdistää esimerkiksi koira- ja hevoskuvauksen?

Ilman muuta! Kun kuvausmaksut ovat samanhintaiset, voi kuvauksiin yhdistää hyvin perheen koiraa ja nuoren ylioppilaskuvauksia. Mikäli kuvausmaksut poikkeavat kovasti toisistaan, ehdotan tilanteeseen sopivaa kuvausmaksua. Muistathan ilmoittaa tälläisistä asioista varauksen yhteydessä niin saan räätälöityä kuvauksen juuri sinulle! 

Haluan juoksukuvia koirastani, miten toimitaan?

Ei huolta, vaikka koirasi ei pysyisikään irti vapaana! Moni koira on esimerkiksi riistaviettinen eikä niitä voi pitää hihnatta, joten koiraa voidaan pitää normaalisti hihnassa tai pitkässä liinassa, joka sitten poistetaan kuvista jälkikäsittelyssä. Lopputuloksesta ei ulkopuolinen tiedä, oliko koira lopulta irti vai ei. Vaihtoehtona on ottaa juoksukuvia sellaisessa paikassa, jossa koiraa voi turvallisesti pitää irti (esim. aidattu kotipiha, koirapuisto tms.). Pääasia kuvauksissa on eläinten turvallisuus – turhia riskejä ei oteta! 

Onko minun pakko olla koirani kanssa kuvissa?

Ei tietenkään – suosittelen sitä kyllä! Koirasi kanssa otetut kuvat ovat ihana muisto vielä vuosienkin päästä! Sinun ei tarvitse osata mitään ollaksesi kuvissa, sillä minä ohjaan ja opastan sinua ja koiraasi. Pyritään pitämään meno rentona, jotta kuvaamista ei tarvitsisi jännittää. Ketään en kuitenkaan pakota kameran eteen, vaan se on täysin vapaaehtoista. 

Onko koirastani mahdollista saada studiokuvia?

Kyllä. Pienikokoiset koirat kuvaan näppärästi kotistudiollani Tuusulassa tai vaihtoehtoisesti kotonasi/treenihallilla mukaan kulkevan studion ansiosta. Isommille laumoille vuokraamme studion, jonka maksu lisätään kuvaushintaan. 

Montako koiraa voin ottaa kuvauksiin?

Aivan niin monta kuin haluat – mitään rajaa ei ole kunhan koirat ovat sinun taloudestasi. Mikäli satut omistamaan kennelin, jossa on 50 koiraa ja haluat kaikista mainosmateriaalia someen, niin ota erikseen yhteyttä – teen sinulle tarjouksen. 

Hevoskuvaukset

Haluan liikekuvia hevosestani - miten se toteutetaan?

Suosittelen hevosten liikekuvien ottamiseen ensisijaisesti tarhaa tai laidunta, jossa hevosella on enemmän tilaa juosta. Laitumen ei olisi kuitenkaan hyvä olla hehtaarin kokoinen, jolloin hevonen saattaa päätyä toiseen laitaan eikä halua tulla pois. Mikäli mahdollista, laidunta voisi rajata langalla pienemmäksi. Jos tämä ei ole mahdollista, voidaan kuvia ottaa pienemmässä tarhassa tai esimerkiksi kentällä ja ilman muuta myös maneesissa. Hevosta on mahdollista juoksuttaa myös liinassa esimerkiksi laitumella. Kerro rohkeasti lisää ideoistasi ja toiveistasi, sekä hevosesi käyttäytymisestä kyselykaavakkeessa, niin varmasti saamme onnistuneet liikekuvat aikaiseksi! Pääasia liikekuvauksien ottamisessa on eläimen ja ihmisten turvallisuus – turhia riskejä ei oteta! 

Saanko antaa kuvia hevosen kasvattajalle?

Somekokoisia digikuvia saat aina antaa myös hevosen kasvattajalle, ja kasvattaja voi niitä käyttää pienimuotoisesti somessa ja nettisivuillaan. Voit myös antaa ostamiasi kuvatuotteita aivan kenelle haluat. Kaikenlaiseen markkinointikäyttöön täytyy kuitenkin olla aina erillinen lupa, ja yleensä kyse on maksullisesta käytöstä, josta neuvotellaan erikseen. 

Voinko yhdistää esimerkiksi koira- ja hevoskuvauksen?

Ilman muuta! Kun kuvausmaksut ovat samanhintaiset, voi kuvauksiin yhdistää hyvin perheen hevosta ja nuoren ylioppilaskuvauksia. Mikäli kuvausmaksut poikkeavat kovasti toisistaan, ehdotan tilanteeseen sopivaa kuvausmaksua. Muistathan ilmoittaa tälläisistä asioista varauksen yhteydessä niin saan räätälöityä kuvauksen juuri sinulle! 

Onko minun pakko olla hevoseni kanssa kuvissa?

Ei tietenkään – suosittelen sitä kyllä! Hevosesi kanssa otetut kuvat ovat ihana muisto vielä vuosienkin päästä! Sinun ei tarvitse osata mitään ollaksesi kuvissa, sillä minä ohjaan ja opastan sinua ja hevostasi. Pyritään pitämään meno rentona, jotta kuvaamista ei tarvitsisi jännittää. Ketään en kuitenkaan pakota kameran eteen, vaan se on täysin vapaaehtoista. 

Monta hevosta voin ottaa kuvauksiin?

Lähtökohtaisesti niin monta kuin sinulla on. Toki mikäli omistat hevostilan 100 hevosen kanssa ja haluat mainosmateriaalia sivuillesi niin teen sinulle tarjouksen eri spekseillä. Kuvausmaksu mahdollistaa kuitenkin useamman hevosen kuvauksen, ja kuvauksen jälkeen valitset haluamasi määrän kuvia tai kuvatuotteita erillisestä hinnastosta.

Hääkuvaukset

Paljonko hääkuvaus maksaa?

Kustannukset riippuvat pitkälti siitä, minkä paketin hääpari valitsee ja mitä ekstraa haluaa siihen lisättävän. Pakettien hinnat alkavat 1350 € ylöspäin ja pelkät potretit saa 650 €:llä. Kaikkia paketteja voidaan räätälöidä juuri teille sopivaksi. Katso lisätietoa täältä

Oletko LGBTQ+-ystävällinen kuvaaja?

Kyllä, kuvaan sukupuoleen-, ihonväriin tai seksualisuuteen katsomatta kaikkia heitä, jotka haluavat minut kuvaajakseen. Tärkein pyrkimykseni on, että kuvauksissani on turvallinen fiilis aivan kaikilla. 

Milloin potrettikuvat kannattaa ottaa?

Potretit kannattaa ottaa useampana ajankohtana häiden aikana: ennen vihkimistä tai sen jälkeen, sekä ilta-auringon aikaan tai muussa hyvässä välissä juhlapaikalla. 

Voiko potrettikuvauksissa olla mukana eläimiä/lapsia?

Kyllä voi! Se on aivan teidän päätettävissä, mitä haluatte kuvauksiin mukaan. Kuvaan mielelläni esimerkiksi lemmikkinne potrettien yhteydessä, sillä ovathan he osa teidän perhettänne. Myös lapsenne (iästä riippumatta) ovat tervetulleita kuvauksiin. Kuitenkin, jos mukana on lapsia tai eläimiä, suosittelen vähintään yhtä assistenttia huolehtimaan heistä kuvausten ajaksi. 

Miten maksu hoidetaan?

Hääkuvausten varausmaksu on aina 30%, jota ei palauteta peruutusten sattuessa. Varausmaksu vähennetään loppusummasta, joka erääntyy kaksi viikkoa ennen hääpäivää. 

Emme halua antaa kuvia sinun käyttöösi - onko tämä mahdollista?

Kyllä on. Lähtökohtaisesti aina toivon, että saan käyttää ottamiani kuvia sosiaalisessa mediassa ja nettisivuilla, sillä kuvat ovat merkittävin keino hankkia uusia asiakkaita ja tehdä työtäni näkyväksi. Jos kuitenkin haluatte juhlia täysin yksityisesti ja pitää kuvat ainoastaan omassa käytössänne, on se mahdollista 15% lisämaksulla kuvauksen loppusummasta. 

Täytyykö meidän ruokkia sinut?

Kyllähän se kiva olisi, ainakin jos kuvausaika on 5h ja siitä eteenpäin ja sen aikana sattuu koko juhlakansan ruokailu olemaan. Ruokailen kamerat kaulassa eli pystyn ikuistamaan hetkiä myös syömisen lomassa. Mikäli ruokailua ei asiakkaan puolesta järjestetä, pidän yli 5h kuvauksissa 30 min mittaisen ruokatauon, jonka aikana en ole kuvaamassa. Olen onneksi kaikkiruokainen (en syö äyriäisiä tai sisäelimiä) eikä minulla ole allergioita! 

Montako kuvaa saamme kuvauksista?

Kuvien määrä riippuu valitsemastanne paketista: jos kuvaamme pelkkiä potretteja, kuvia tulette saamaan n. 30 kpl. Dokumentaarisissa kuvauksissa kuvien määristä puhutaan satasissa. 10h dokumentaarisessa hääkuvauksessa tulette saamaan kuvia vähintään 400 kpl. Tarkan määrän sijasta pyrin panostamaan kuvien laatuun ja monipuolisuuteen, jotta saatte parhaat mahdolliset muistot hääpäivästänne. Kaikki kuvat saatte värillisinä ja suuren osan myös mustavalkoisina. 

Kuinka aikaisin kuvaus kannattaa varata?

Mahdollisimman aikaisin, jotta kalenterissa on vielä tyhjää. Tällä hetkellä otan hääkuvauksia kaudelle 2024 ja 2025, mutta vuoden 2024 kesäviikonloput alkavat olla jo buukattuja. 

Emme osaa olla kameran edessä, voidaanko potretteja harjoitella?

Ilman muuta! Eikä teidän muutenkaan tarvitse olla kokeneita huippumalleja, sillä on minun työni ohjeistaa teidät oikeisiin asentoihin ja oikeisiin paikkoihin. Teidän tehtävänänne on vain nauttia toisistanne! Jos kuitenkin tuntuu, että harjoitusta kaipaa – on mahdollista varata harjoitus/kihlajaiskuvaus ennen häitä. 

Saammeko tilata kuvia mistä vain?

Kyllä, saatte myös täysiresoluutioiset kuvat, joista voitte tilata haluamianne tuotteita mistä vain. Suosittelen kuitenkin tilaamaan kuvat kauttani, sillä vain silloin otan itse vastuun kuvien laadusta ja pystyn takaamaan kestävät ja laadukkaat muistot. En ota vastuuta esimerkiksi Ifolorilta tilattujen tuotteiden laadusta tai kestävyydestä.